601 Automaatioasennus, semifinaali

Semifinaalin aikataulu ja paikka

viikko 2: keskiviikko 9.1. – torstai 10.1.2019

Ammattiopisto Luksia, Toivonkatu 4, sähköalan tila 2.012, 08100 Lohja

Semifinaalikoordinaattori

Jarmo Kainumaa, Luksia
jarmo.kainumaa@luksia.fi
050 550 2211

Kilpailijamäärä

5 kilpailijaa / oppilaitoksen toimipiste

 

Kilpailutehtävien rakenne ja tehtävämoduulien keskeiset sisällöt

Semifinaalitehtävä perustuu aikaisempien vuosien kilpailutehtäviin ja laiteympäristö on sama kuin vuoden 2018 semifinaalissa. Tehtävänä on asentaa ohjauskeskus, taajuusmuuttaja, turvakytkin, moottori ja lähetinkotelo mittojen mukaisesti ja asentaa kaapelointi. Käyttöönottomittausten jälkeen tehdään ohjelmointi ja/tai tarvittavat ohjelmamuutokset. Asennuskuviin tehdään mahdollisesti muutoksia. I/O muutoksia tehdään kuvien mukaisesti. Tehollinen työaika on 8h. Kahvitauot ja ruokatauko kilpailuajan ulkopuolella. Automaatioasennus on yksilölaji ja ulkopuolinen apu on kielletty.

 

Tehtävien laajuus ja käytettävissä oleva aika

  • 7:30  Referenssiviivojen piirto ja keskuksen asennus. Samalla tarjolla aamukahvit.
  • 8:30  Kilpailun alkuinfo
  • 9:00  Kilpailu alkaa
  • 10:30  Tauko 15 min
  • 12:15  Ruokailu 30 min
  • 15:30  Tauko 15 min
  • 18:00  Kilpailuaika päättyy
  • 18:10  Arviointi alkaa
  • 20:30

Kilpailupäivän aikataulua voidaan kiristää ko. päivän osallistujien yhteisellä päätöksellä tehollisen työajan pysyessä kuitenkin samana. Paikalle tulee saapua viimeistään 7:30 kisapäivän aamuna. Mieluiten kuitenkin jo edellisenä iltana.

 

Pääasialliset arviointikriteerit

Asennusosuudessa arviointialueina ovat mitat, asennuksen laatu, käyttöönottomittaukset, työturvallisuus ja kestävä kehitys. Ohjelmointiosuudessa käsiajo ja automaattiajo. Asennusosuuden painoarvo on 70% ja ohjelmointi-osuuden painoarvo on 30%.

Ohjelmallisten toimintojen ja asennusten arviointi toteutetaan pääasiassa työpäivän päätyttyä. Käyttöönottomittaus ja muut työturvallisuuteen liittyvät asiat arvioidaan pääosin työpäivän aikana. Käyttöönottomittaus sisältyy kilpailuaikaan. Arvioinnin toteuttavat kaikkina kilpailupäivinä tiettyyn arviointialueeseen samat tuomarit.

 

Kilpailija tuo tullessaan

Asennusmateriaalit

Ota mukaan esivalmistelemasi ohjauskeskus jossa logiikka I/O:lla min. 12DI, min. 8DO, min 2 AI, min 1 AO, taajuusmuuttaja jossa min. ABB ACS355 vastaavat ohjausliitännät 5DI, 2 DO, 2AI, 1AO (taajuusmuuttajan oloarvoja voitava lukea virtaviestinä) , EMC-turvakytkin apukoskettimella, lämpötilalähetin  + lähettimen kotelo (esim. AP10 jakorasia) , taajuusmuuttajan kanssa yhteensopiva sähkömoottori.

Työvälineet ja henkilökohtaiset suojaimet

Sähköasentajan työvälineet, holkkipihdit, jännitteenkoetin, varoituskilvet, riippulukko, asennustesteri, yleismittari, henkilökohtaiset suojavarusteet, kypärä, ohjelmointilaite/läppäri ja tarvittavat ohjelmointikaapelit. Tarvittavat laitevalmistajan manuaalit sallittu.

Tarkentavaa informaatiota semifinaalista annetaan Taitaja2019 -sivuilla ja myös suoraan ilmoittautuneille ja heidän opettajilleen ilmoittautumisajan päätyttyä ja semifinaalin sisällön tarkentuessa.

Esivalmistelut, jotka kilpailijoiden tulee tehdä ennen semifinaalia

Esivalmisteluina sallitaan OK1 päästä valmiiksi kytketyt kaapelit: W1, W2, W6 ja W7. Näissä kaapelien pituudet 4m ja vapaat päät oltava W1:tä lukuun ottamatta valmistelemattomia.  Samoin turvakytkimen kaapelit W3, W4 ja W5 voivat olla kytkettyinä turvakytkimeen. Näissä kaapelipituudet W3 1m, W4 3m ja W5 4m. Kuten edellä, vapaat päät valmistelemattomina. Ota mukaan lisäksi 2m pätkä JAMAK 2x-kaapelia.

 

Tehtäväpankki

Voit harjoitella ennakkoon vanhoilla semifinaalitehtävillä, joita löydät Skills Finland ry:n tehtäväpankista.