Kilpailulajit

Kuva: opiskelija Sarianna Ikonen

Taitaja2019 ammattitaidon SM-kilpailu Joensuussa 21.-23.5.2019

Taitaja2019 -kilpailu on kansallinen kaikille ammatillisessa koulutuksessa oleville, kilpailuvuonna 21 vuotta täyttäville tai sitä nuoremmille, tarkoitettu nuorten ammattitaitokilpailu. Kilpailulajeja on 43. Myös ammattikorkeakoulu- ja lukio-opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua kilpailijoiksi osaan kilpailulajeista.

Ammattitaitokilpailun tarkoituksena on edistää ammatillista huippuosaamista, parantaa ammattiosaamisen ja koulutuksen laatua ja arvostusta sekä kohottaa ammattikoulutuksen vetovoimaa. Ammattitaitokilpailut ovat arvokas työelämän ja ammattikoulutuksen yhteistyömuoto, josta hyötyvät kaikki siihen osallistuvat. Elinkeinoelämä, koulutuksen järjestäjät, opetushallinto ja keskeiset työmarkkinajärjestöt ovat mukana kehittämässä ammattitaitokilpailutoimintaa.

Taitaja-kilpailun säännöt


Taitaja-kilpailu mahdollistaa kilpailijoiden osaamisen kehittymisen ja osaamisen näyttämisen. Kilpailun aikana lajituomarit antavat kilpailijalle palautetta ja suorittavat tehtävien arviointia. Kilpailun aikana tuotetut esitykset ja ideat ovat vapaasti käytettävissä ja niitä saa joko sellaisenaan tai edelleen kehitettynä henkilö tai yritys ottaa käyttöön. Taitaja2019 -tapahtuma on semifinaaleista finaaliin pääosin julkisin varoin kustannettua ja sen aikana tuotetut materiaalit ovat  avoimesti käytettävissä ilman erilliskorvauksia.


TaitajaPLUS

TaitajaPLUS-kilpailu on kaikille erityistä tukea tarvitseville ammatillisessa koulutuksessa oleville tarkoitettu ammattitaitokilpailu. TaitajaPLUS-kilpailussa ei ole yläikärajaa ja se on tasavertainen SM-kilpailun kanssa.

Taitaja2019 -tapahtumassa TaitajaPLUS-lajeina ovat puhtaus- ja kiinteistöpalveluala, logistiikka sekä asiakaspalvelu ja myynti.

TaitajaPLUS-kilpailun säännöt

Näytöslajit

Näytöslajeissa ei kilpailla Suomen mestaruudesta. Ennen kuin laji valitaan varsinaiseksi kilpailulajiksi, sitä testataan näytöslajina parin vuoden ajan.

Taitaja2019 -tapahtuman näytöslajeina ovat infrarakentaminen, robotiikka ja mekatroniikka.

Ammattinäytökset

Taitaja2019 Joensuu -tapahtuman ammattinäytöksinä ovat luontoelämyksiä, pienkonekorjaus, lentokonehuolto ja muovituotteen valmistus.

Taitaja9

Taitaja9-kilpailu on hyväntuulinen ja reipas kädentaitokilpailu, joka tempaa mukaansa niin 7.–9.-luokkalaiset kilpailijat kuin kannustusjoukotkin. Vauhdikas tapahtuma on hauska tapa tutustua eri ammattialoihin.

Kilpailu käydään kolmihenkisin seka-, poika- tai tyttöjoukkuein. Nopeimmin tehtäväradan kaikki tehtävät oikein suorittanut joukkue voittaa. Finaali järjestetään Taitaja2019 -tapahtuman yhteydessä.

Taitaja9-kilpailun säännöt

Palkinnot

Taitaja-kilpailussa ammattitaidon SM-mitalien (kulta, hopea ja pronssi) lisäksi mitalistit saavat myös merkittävän rahapalkinnon ja Taitajien Taitaja saa tuliterän Nissan Qashqain käyttöönsä vuodeksi!